Skip to main content

Kort nieuws

Koffie op de werkvloer

In Nederland worden iedere dag 33,5 miljoen kopjes koffie gedronken. Waarschijnlijk de meeste op kantoor. Maar zitten er eigenlijk voordelen aan het drinken van koffie? En nadelen? Eerst maar eens de voordelen. Als je koffie haalt, heb je even pauze en heb je weer wat beweging. Vooral bij zittende beroepen is dat laatste van belang. Daarnaast ontmoet je collega’s bij het automaat. Een gesprekje over het weekend, gezin of hobby’s verstevigt de onderlinge band, wat kan zorgen voor meer werkplezier. Door de cafeïne stijgt je productiviteit en concentratie. Nadelen zijn er helaas ook. Te veel koffie is niet goed. Dat kan zorgen voor slaapproblemen of hartkloppingen. Cafeïne kan verslavend werken en symptomen van angst en depressie verergeren.

Zittend werken

Nederlandse werknemers zitten ongeveer 10 uur per dag. Dat is het meest van alle Europese landen. Een zittend beroep brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, waaronder hart- en vaatziekten, obesitas en andere lichamelijke klachten aan je rug, nek, spieren en gewrichten. Gelukkig kun je zelf maatregelen nemen. Staand werken bijvoorbeeld. Het is dan wel van belang dat je een sta-­bureau of een verstelbaar bureau hebt. Beweeg regelmatig. Zet je koffieautomaat en printer wat verder weg, zodat je een loopje hebt. Wandel in de pauze een half uurtje. Je kunt bijvoorbeeld ook bewegen tijdens het telefoneren of staand vergaderen. Ook is het goed om elke twintig minuten even te gaan staan, want op deze manier komt je bloedsomloop weer op gang. Let ook op de juiste houding als je wél zit

Minimumloon omhoog?

Als het aan de Tweede Kamer ligt, gaat het minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog. Dat zou betekenen dat het uurloon stijgt van € 13,27 naar € 13,43. Op het moment van schrijven moet de Eerste Kamer er nog over beslissen.

Veel Nederlanders werken thuis

Toen de coronacrisis uitbrak, moesten veel mensen verplicht thuis werken. Het lijkt erop dat dat voor velen goed bevallen is. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2023 5 miljoen Nederlanders gedeeltelijk thuis werkten. Dat is 52 procent van alle werkenden. Nederland staat daarmee op de eerste plek in de Europese Unie. Het aantal werkenden dat soms thuis werkt steeg, maar het aantal dat meestal thuis werkte daalde.

Mannen werken vaker parttime

Steeds meer mannen werken parttime. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat dan om een grote deeltijdbaan van 20 tot 35 uur per week. In 2023 hadden relatief meer mannen een grote deeltijdbaan dan tien jaar eerder, terwijl relatief minder mannen voltijd werkten. Ook vrouwen hebben steeds vaker een grote deeltijdbaan.

Kandidaten willen korte sollicitatieprocedure

Niet alleen werkgevers zijn kritisch over een sollicitatieprocedure, ook zij die werk zoeken hebben zo hun wensen. Uit onderzoek van vacaturewebsite Indeed blijkt dat sollicitanten een kortere sollicitatieprocedure willen. 65 procent van de sollicitanten vindt dat het moet blijven bij maximaal twee rondes. Werkzoekenden vinden lange procedures niet meer van deze tijd en noemen het zelfs een afknapper. Ook laat het onderzoek zien dat onduidelijkheid over de duur en het aantal kandidaten en het maken van een assessment of businesscase een ergernis is.

Close Menu

 

Werkblad is gecreëerd in BladenMakers’ InZine.
Download werkblad

COLOFON
Werkblad is een uitgave van WerkMetTalent en BladenMakers
Redactie: Arjan Klein en Redmar Smit
Ontwerp en realisatie: BladenMakers.nl

BLADENMAKERS
BladenMakers is gespecialiseerd in het maken van relatiemagazines, klantenmagazines, donateursmagazines en andere tijdschriften.
www.bladenmakers.nl

WERKMETTALENT
WerkMetTalent legt met haar recruiters en loopbaancoaches de verbinding tussen werkgevers en talenten, specifiek gericht op de christelijke achterban.
www.werkmettalent.nl

EERDERE EDITIES
Werkblad 1 • november 2023